В Україну щорічно імпортується така кількість цукрозамінників, яка еквівалентна приблизно 300 тис. тонн цукру. Споживання цукрозамінників в останні роки тільки зростають. Використання підсолоджувачів пояснюється тим, що вони в кілька разів солодші і дешевші порівняно з цукром. Вартість аспартама складає 16-30 доларів США за кілограм і замінює до 200 кг цукру.
Виділяють два види підсолоджувачів:
Натуральні підсолоджувачі. які виготовляється із фруктів, ягід, меду та рослин натурального походження. Варто пам’ятати, що перетворення рослин на цукорзамінник вимагає серйозної промислової обробки, внаслідок чого зникають корисні компоненти натуральної сировини.
До них відносять:
- Фруктозу, яка солодша за глюкозу, але менш калорійна і не викликає підвищення вмісту інсуліну в крові. Проте значна частина фруктози в організмі перетворюється в жир і надмірне її споживання сприяє розвитку жирової хвороби печінки, підшлункової залози, метаболічного синдрому. Особливо небажаним є вживання продуктів, у яких замість цукру, який містить 50% глюкози і 50% фруктози, міститься кукурудзяний, кленовий та інші сиропи, вміст фруктози у цих натуральних замінників цукру може сягати до 80%.
- Сорбіт (сировиною є яблука і абрикоси) та ксиліт (сировиною є кукурудза) відносять до багатоатомного спирту з приємним солодкуватим смаком, є чудовим жовчогінним, не викликає підвищення глюкози крові, проте його калорійність на 50% вища ніж звичайного цукру. У великих кількостях викликає нудоту, здуття живота, діарею.
- Еритрол (виробляється з кукурудзи та тапіоки) Всі ці натуральні цукорзамінники солодкі Рівень солодкості – 70% порівняно зі смаком цукру, характерна низька калорійність. На думку фахівців, на сьогодні є одним із найкращих цукрозамінників.
- Стевія: найвідоміший натуральний підсолоджувач, що виготовляється з однойменної рослини, коефіцієнт солодкості стевії в 25 разів перевищує цукор, має низьку калорійність. Може викликати викликає порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, судоми.
Синтетичні підсолоджувачі : виготовляється шляхом хімічного синтезу. До неї входять такі підсолоджувачі, як аспартам, цикламат, сахарин та інші. Назвати їх безпечними замінниками цукру складно, так як регулярне вживання синтетичних підсолоджувачів може спровокувати розвиток захворювань нирок та злоякісних пухлин через свою токсичність. В Україні до переліку дозволених внесено такі підсолоджувачі: сорбіт та сорбітовий сироп Е 420, маніт Е 421, ацесульфам К Е 950, аспартам Е 951, цикламова кислота та її натрієва, калієва та кальцієва солі Е 952, ізомальт Е 953, сахарин Е 954, сукралоза Е 955, стевіол глікозиди, екстракти стевії Е 960, мальтіт та мальтітний сироп Е 965, лактітол Е 966, ксиліт Е 967. Зупинимось на характеристиці основних цукорзамінників.
- Сахарин Е 954 дозволено до використання тільки у виробництві кондитерських виробів та безалкогольних напоїв. Солодший від цукру в 100 разів, має металевий післясмак, нульова калорійність. Створює відчуття голоду, має канцерогенні властивості, при тривалому вживанні значно знижує захисні властивості організму.
- Цикламат Е 952 — у виробництві безалкогольних напоїв та як підсолоджувач у комбінації з сахарином;
- Ацесульфам К Е 950 — у виробництві безалкогольних напоїв, десертів, морозива, консервів плодоовочевих, джемів, желе, мармеладу, кондитерських виробів, делікатесних булочних виробів, слабоалкогольних напоїв, жувальних гумок, соусів, гірчиці, десертів на кисломолочній основі, йогуртів, кефірів з додаванням фруктових наповнювачів.
- Сукралоза Е 955 – відносною безпечний, який виробляють із цукру, солодша ніж цукор у 600 разів. Цей цукрозамінник дозволений для дітей і вагітних. Використовується у виробництві ароматизованих безалкогольні напої на основі води, у тому числі функціональні напої, кава, замінники кави, чай, трав’яні напої та інші гарячі напої на зерновій основі (крім какао), їстівний лід, у тому числі сорбет і фруктове морозиво, молочні десерти (пудинг, фруктовий або ароматизований йогурт), джеми, желе, мармелад зі зниженою калорійністю, фруктові десерти, у тому числі фруктові ароматизовані десерти на основі води, фруктові наповнювачі для борошняних кондитерських виробів, какао суміші (сиропи), какао суміші (сухі) та какао-маси, ароматизовані алкогольні та слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, у тому числі карамель і цукерки м’якої консистенції, нуга, дієтичні добавки, як підсо-лоджувач до столу.
- Аспартам Е 951: найвідоміший штучний цукрозамінник, у 200 разів солодший за цукор. заборонений до вживання людям з фенілкетонурією. Використовується у виробництві безалкогольних напоїв, десертів на кисломолочній основі, йогуртів, кефірів з додаванням фруктових наповнювачів Містить аспарагінову кислоту, фенілаланін та метиловий спирт (нагадуємо, що вживання цього сприту призводить до втрати зору). Звичайно доза метилового сприту мінімальна, проте це ніяким чином не прикращає цей цукорзамінник. Аспартам нестабільний при високій температурі і розкладається з утворенням формальдегіду.
(ВООЗ) повідомила, що нецукрові підсолоджувачі не слід використовувати як засіб для контролю ваги або зниження ризику неінфекційних захворювань, таких як діабет і хвороби серця. Досліджень, які свідчать про те, що використання підсолоджувачів не дає жодної довгострокової користі щодо зменшення жиру в організмі у дорослих чи дітей не існує. Не зважаючи на широке використання цукорзамінників різного походження кількість хворих із цукровим діабетом зростає з кожним роком. Пошуки ідеального цукорзамінника продовжуються.
Чому людина ніколи не створить ідеальний цукорзамінник? Організм людини складно обдурити. Вся проблема в фізіології. З перших секунд народження у дитинки вже є добре розвинені рецептори язика і особливо позитивно вони реагують на солодкий смак. Мозку потрібна глюкоза, а не фруктоза чи аспартам, або стевія. З язика він отримує сигнал, що глюкоза поступить в організм. Мозок дає сигнал підшлунковій залозі готуватись до поступлення глюкози і синтез інсуліну розпочинається, а глюкози немає. Тоді запускається інший механізм – це синтез глюкози з амінокислот в печінці, результатом цього процесу є м’язова слабкість, головна біль і часто вся історія закінчується переїданням.