...
Садхгуру: про наслідки деградації ґрунту у США.

Люди їдять, думаючи, що це живить їхній організм. Це майже нічого не дає, окрім почуття заповненості. Більше нічого. Якщо в їжі недостатньо заліза, вітамінів А, С, В6, В12, фолієвої кислоти та іншого, ви стаєте більш вразливим.
У 1930-х роках один апельсин містив у собі те, що зараз міститься у восьми.
Що не так із нашою їжею?
Існують проблеми медицини – я зараз не про це. Одна з основних причин у тому, що поживних речовин у ґрунті дуже мало. Наскільки мало? Зараз я говорю лише про Сполучені Штати. Виснаження ґрунту Сполучених Штатів призвело до зниження вмісту вітаміну А на 21% у всіх фруктах, овочах та всьому іншому, що ви їсте. На 30% знизився вміст вітаміну С, на 37% – заліза, на 27% – кальцію.
Продукти, які сьогодні вважаються дуже корисними, – шпинат, ваш улюблений салат латук, помідори та інші овочі, які ви зазвичай використовуєте в салаті, – тепер містять у собі лише 10% тих поживних речовин, які були в них на початку 20 століття. На 90% менше, ніж на початку 20 століття. У більшості випадків ви живитеся водяними мішечками з дуже малим вмістом поживних речовин. Якби ми мали колишній рівень поживних речовин, наша здатність протистояти пандемії була б іншою, не 100%, але іншою. Імунітет був би набагато вищим, і наслідки не були б такими жахливими. Стільки людей не померло б.
У світі померло понад 6 мільйонів людей. У Сполучених Штатах вже померло майже 900 000. Наукові дослідження у всьому світі показують, що виснаження поживних речовин у продуктах харчування дуже велике. Трагічно, що, приймаючи їжу, ми думаємо, що вона нас живить, а насправді в ній нічого немає. Я навіть не беру до уваги згубний вплив добрив, пестицидів та гербіцидів. І так зрозуміло, що це отруює їжу. Я говорю про збіднення їжі. Це саме собою трагедія. Люди їдять, думаючи, що це живить їхній організм. Це майже нічого не дає, окрім почуття заповненості. Більше нічого. І це одна з причин, чому ми маємо побоюватися пандемій.
Я слухав найкращих вірусологів у світі. Усі вони кажуть. Що, мабуть, це ще не кінець. Сама природа та структура коронавірусу така…
Ми вже бачили 2-3 варіанти. Сьогодні ми говоримо про містера Омікрона. Вчені стверджують, що набагато небезпечніші і набагато пристосованіші віруси можуть легко розвиватися при невеликій зміні їх базової структури. І вони цілком здатні зробити це будь-якої миті. Ось чого боїться кожен уряд, кожний учений. І це має хвилювати кожного з нас. Але в цьому важливу роль грає грунт.
Повернемося до їжі, яку ми їмо. Якщо вона не містить необхідні залізо, вітаміни А, Д, С, В6, В12, фолієву кислоту та інше, ви стаєте більш вразливими до будь-яких респіраторних захворювань. Це добре відомий факт. Становище речей дуже серйозне. Сьогодні 90% американців зазнають дефіциту вітаміну Е. Саме тому в цій країні спостерігається найвищий рівень смертності серед населення. На 350 мільйонів людей припадає майже мільйон загиблих. Це найвищий показник у світі. Існує більш густонаселені країни, такі як Індія та багато інших. З тим простором, який у вас є, ви мали бути в безпеці. Але нестача поживних речовин і безвідповідальна поведінка коштували нам дуже дорого. Ми повинні подбати про те, щоб кількість жертв не зросла. Так що ґрунт дуже важлива складова.
43% людей відчувають дефіцит вітаміну А. При його нестачі відбувається втрата цілісності покрову слизових оболонок. А це один із вірних шляхів до серйозних наслідків будь-яких респіраторних інфекцій. Ми повинні зрозуміти, що Covid – це, по суті, інфекція дихальних шляхів, яка може призвести до різних ускладнень.
39% жителів Сполучених Штатів страждають від нестачі вітаміну С. А вітамін С дуже важливий для вироблення антитіл.
У 1930-х роках один апельсин містив у собі те, що зараз міститься у восьми апельсинах. Хтось з Вас з’їдає вісім апельсинів на день? Більшість людей немає можливості з’їдати по вісім апельсинів на день. Те, що ви отримували з одного апельсину. Сьогодні дають вісім. Враховуючи все це, ситуація з ґрунтом – це катастрофа, що розростається, для всіх.
Я розмовляв із директором Всесвітньої продовольчої програми ООН. Він родом із Сполучених Штатів. Він сказав, що минулого року було витрачено 9 мільярдів доларів на розподіл продовольства в Африці серед голодуючого населення. Цього року бюджет має збільшитись як мінімум на 4 – 6 мільярдів доларів. Інакше ми не зможемо виконати поставлене завдання. Тому що ми очікуємо на дуже високий рівень голоду в багатьох частинах Африки. Він зазначив, що люди, які думають, що це станеться лише в Африці чи Азії, на жаль, помиляються. Він каже, що до 2035 року у Чикаго та штаті Іллінойс може настати сильний голод. ґрунт настільки виснажений, що це може легко статися.
– «О, ми перевозитимемо всі продукти звідси туди, звідти сюди.»
Ні. Коли не вистачає продовольства, жодна вантажівка не доїде до місця призначення. Люди грабуватимуть їх дорогою. Хіба не так?
– «Так чи ні? Ви, їдці апельсинів, скажіть мені, чи дозволите ви апельсини з Флориди відправляти до Канади? Ви ж з’їдаєте по вісім штук на день. Ви зупините вантажівку дорогою. Я говорю про заворушення.»
Фахівці стверджують, що до 2045 року по всьому світу можуть розпочатися великі громадянські війни просто через виснаження ґрунту. І єдиний вихід, який вони бачать, якщо люди не почнуть діяти, — це масовий перехід на генно-модифіковані культури. Проти цього зараз так модно виступати, але це стане єдиним рятувальним колом на найближчі 20-25 років. Після цього, коли все впаде, відновлення буде неможливим. Якщо ви не відновите ґрунт. Щороку в середньому вимирає близько 27 000 видів мікробів. Якщо ми залишимо все як є ще на 25-40 років, то після цього відновлення займе 150-200 років. Якщо ми діятимемо зараз, якщо ми змінимо політику і почнемо діяти в найближчі 10 – 15 років, то через 25 років ми зможемо докорінно змінити ситуацію.
Вважаю, що це наша головна відповідальність як перед собою, так і перед майбутніми поколіннями на цій планеті. А як ви вважаєте?

ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН В ОВОЧАХ І ФРУКТАХ:
21% зниження вітамін А
37% зниження вітаміну С
37% зниження заліза
27% зниження кальцію

НА 80 – 90 % ЗНИЗИВСЯ СЕРЕДНИЙ ВМІСТ МІНЕРАЛІВ У РОСЛИННИХ ПРОДУКТАХ.
ДЕФІЦИТ МІКРОЄЛЕМЕНТІВ У НАСЕЛЕННЯ США:
90% страждають від дефіциту вітаміну Е
43% страждають від дефіциту вітаміну А
39% страждають від дефіциту вітаміну С
Джерело: isha.sadhguru.org

Figure