Все, що споживається з їжею та має біологічну цінність для людини, — це і є нутрієнти. Це необхідні та корисні речовини, які потрапляють у наш організм із харчуванням. Нутрієнти поділяються на макронутрієнти, які потрібні нам щодня у великій кількості, та мікронутрієнти, яких необхідно значно менше. Проте незалежно від потреб обидва види нутрієнтів важливі для повноцінного функціонування нашого організму.
Чому вкрай важливо отримувати певну норму корисних нутрієнтів?
Нестача деяких мікронутрієнтів може відчутно вплинути на процеси обміну речовин. Деякі нутрієнти не синтезуються організмом, тож їх можна отримати лише з їжею. Цей факт означає: збалансоване повноцінне харчування виводить роботу організму на зовсім інший рівень. Це автівка, яка довго й невтомно мчить трасою, бо має в «баку» пальне з високим показником якості.
Порушити баланс нутрієнтів в організмі — досить просто. Тож давайте детально розглянемо всі складові цього балансу та їхні функції.
Макронутрієнти
Загальні уявлення про макронутрієнти має більшість із нас. Вони поділяються на 3 великі групи:
- Білки — це фундамент, основа нашого організму. З них будуються всі клітини організму. Всі білки тваринного та рослинного походження утворюються всього з 20 амінокислот, 8 з яких не синтезуються організмом самостійно й тому їх називають незамінними. Ми їх отримуємо тільки з білковою їжею.
- Жири. Від цього слова довго відхрещувалися всі, хто прагне схуднути, а дарма! При вживанні жирів ми отримуємо на 20% більше енергії, ніж при вживанні однакового об’єму білків чи вуглеводів. Це допомагає відчутно втамувати голод на тривалий час. Натомість шоколадний батончик дає відчуття ситості…приблизно на 20 хвилин. Поліненасичені жирні кислоти, особливо ОМЕГА-3 та ОМЕГА-6 є дуже важливими для повноцінного харчування. Вони входять до складу мембран клітин і забезпечують нормальну роботу організму.
- Вуглеводи. Входять до складу клітин, з яких побудовано наш організм. Складні та прості вуглеводи перетворюються на глюкозу, яка дає нам енергію. Рослинна їжа багата на клітковину або харчові рослинні волокна. Вони діють як сорбенти, допомагаючи виводити все зайве й очистити організм від залишків процесів травлення, позитивно впливаючи на стан кишківника. Також клітковина є поживою для бактерій, які утворюють мікрофлору кишківника.
Мікронутрієнти
Мікронутрієнти — значно більша група. Вона налічує понад 20 елементів, кожен з яких виконує свою важливу функцію:
Вітаміни. Відповідають за надважливі функції організму. A та D є прогормонами й відповідають не тільки за фізичне здоров’я, але й за психологічну рівновагу. C, E, β-каротин беруть участь у синтезі білків, мають потужні антиоксидантні функції. Вітаміни групи B відповідають навіть за засвоєння білків. Якщо у вашому організмі їх замало, можна їсти океанічну рибу хоч 7 разів на тиждень, але користі з неї майже не отримувати.
Мінерали. Більше ніж 20 макро- та мікромінералів організм щодня використовує для:
- стабілізації процесу згортання крові та передачі нервових імпульсів (кальцій);
- підтримки серцевого ритму (магній);
- нормалізації роботи нирок та серця (калій, натрій, хлор);
- збереження молодості шкіри (сірка);
- транспортування кисню до всіх клітин організму (залізо);
- нормалізації рівня цукру в крові (хром та цинк).
Речовини, які потрібні нам щодня, мають надходити до організму регулярно, а не час від часу.
Ці 2 групи загальновідомі, проте мікронутрієнтів набагато більше.
В окрему групу виділяють флавоноїди — рослинні нутрієнти, що сприяють антиоксидації організму.
Рослинні індоли — у комплексі відповідають за здоров’я кожної клітини організму.
Ресвератроли — окрема група, що відповідає за постійне омолодження клітин та ефективно долає запальні процеси в організмі.
Всі ці макро- та мікронутрієнти були складовими нашої їжі споконвіку. При збалансованому харчуванні ми могли б і далі отримувати їх без перешкод. Проте є одне «АЛЕ», яке часто призводить до дисбалансу нутрієнтів в організмі й виникнення різного роду запальних процесів та захворювань.
Чи можна отримувати всі необхідні нутрієнти з харчування?
Їжу, яку ми вживаємо, сучасні дієтологи називають «промисловою». Як вона потрапляє на наш стіл? Білки — це вже не м’ясо впольованої тварини, яка паслася на гірських луках та пила воду з чистих джерел. Якість м’яса та амінокислот, що в ньому містяться, значною мірою залежить від того, чим годували тварину на фермі. І часто цей аргумент — не на користь якості м’яса. Так само це стосується риби, яєць, молока.
Ви, мабуть, дивувалися, чому зараз овочі та фрукти мають набагато апетитніший вигляд й довше зберігаються? Вони можуть бути неймовірно смачними, проте корисних нутрієнтів в
них значно менше. Це закономірно: головна мета промислової їжі — продаж, а не збагачення продуктів корисними речовинами.
Є чимало інших факторів, які перешкоджають активному потраплянню до нашого організму нутрієнтів, необхідних для підтримання балансу. Починаючи з екології, що глобально впливає на якість усіх продуктів, до харчових звичок.
Готувати вдома, стежити за збалансованим харчуванням кожного члена родини, відбирати й поєднувати необхідні продукти — благородна, але складна й відповідальна справа. Тримати у голові весь баланс нутрієнтів — непросто, а прослідкувати якість усіх продуктів – неможливо. На допомогу приходять нутріціологи та дієтологи, які розробляють спеціальні дієти для цілих родин.
Частиною правильного та здорового харчування населення багатьох країн вже давно стали збагачені корисними речовинами біологічно активні добавки. Завдяки добавкам отримувати те, що необхідно вашому організму, стало простіше. Всупереч змінам в довкіллі, наша фізіологія та потреби організму у поживних речовинах не так істотно змінилися за останні 2000 років, а нестача нутрієнтів може призвести до вкрай негативних наслідків.